Kto lubi ciecierzycę, polubi i te ciastka :)
składniki :
100g zimnego masła
2 szkl. mąki z ciecierzycy
1 szkl. brązowego cukru trzcinowego
1- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/8 szkl. oleju z pestek winogron (w oryginale kukurydziany) ( a ja dodałam ryżowy )
ok. 2 łyżek bardzo zimnej wody
garść łuskanych orzechów pistacjowych (niesolonych)
Masło, mąkę z ciecierzycy, cukier i kardamon posiekać ( nożem lub malakserem).
2 szkl. mąki z ciecierzycy
1 szkl. brązowego cukru trzcinowego
1- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/8 szkl. oleju z pestek winogron (w oryginale kukurydziany) ( a ja dodałam ryżowy )
ok. 2 łyżek bardzo zimnej wody
garść łuskanych orzechów pistacjowych (niesolonych)
Masło, mąkę z ciecierzycy, cukier i kardamon posiekać ( nożem lub malakserem).
Wlać olej, zimną wodę i dość szybko zagnieść ciasto w zwartą
kulę. Następnie uformować z ciasta wałek o średnicy ok.5cm. Zawinąć w folię spożywczą i
chłodzić w lodówce ok.30min.
Schłodzone ciasto pokroić ostrym nożem w krążki grubości ok. 6-7mm.
Układać na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia a w środek każdego krążka wcisnąć po
jednej pistacji.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170st.C przez ok. 12-15min.
uwaga!!! Ciasteczka po wyjęciu będą lekko miękkie, ale w trakcie studzenia – stwardnieją.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170st.C przez ok. 12-15min.
uwaga!!! Ciasteczka po wyjęciu będą lekko miękkie, ale w trakcie studzenia – stwardnieją.
*przepis stąd :)
Que rico parece!!
OdpowiedzUsuń