niedziela, 26 lutego 2017

Ciastka z mąki z ciecierzycy z pistacją :)

Kto lubi ciecierzycę, polubi i te ciastka :)
 składniki :
100g zimnego masła
2 szkl. mąki z ciecierzycy
1 szkl. brązowego cukru trzcinowego
1- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/8 szkl. oleju z pestek winogron (w oryginale kukurydziany) ( a ja dodałam ryżowy )
ok. 2 łyżek bardzo zimnej wody
garść łuskanych orzechów pistacjowych (niesolonych)
Masło, mąkę z ciecierzycy, cukier i kardamon posiekać ( nożem lub malakserem). 
Wlać olej, zimną wodę i dość szybko zagnieść ciasto w zwartą kulę. Następnie uformować z ciasta wałek o średnicy ok.5cm. Zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce ok.30min. 
 
Schłodzone ciasto pokroić ostrym nożem w krążki grubości ok. 6-7mm. 
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a w środek każdego krążka wcisnąć po jednej pistacji.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170st.C przez ok. 12-15min.
uwaga!!! Ciasteczka po wyjęciu będą lekko miękkie, ale w trakcie studzenia – stwardnieją.
  
*przepis stąd :) 

1 komentarz:

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...