pyszne ciacha na bazie masła orzechowego z wykorzystaniem innej mąki niż pszenna
barrrrdzo chrupiące, ale ... na drugi dzień są już twarde, co nie czyni ich niezjadliwymi :)
PRZEPIS stąd
1 szklanka
masła orzechowego najlepiej domowego- przepis TUTAJ :)
100 ml syropu klonowego, z agawy, ryżowego (dowolnego ulubionego)
około 10 sztuk, daktyli namoczonych wcześniej w wodzie przez ok 10-20 minut
¾ szklanki mąki ryżowej
1/2 tabliczki gorzkiej czekoladyodrobina ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
100 ml syropu klonowego, z agawy, ryżowego (dowolnego ulubionego)
około 10 sztuk, daktyli namoczonych wcześniej w wodzie przez ok 10-20 minut
¾ szklanki mąki ryżowej
1/2 tabliczki gorzkiej czekoladyodrobina ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
szczypta soli
plus ewentualnie na polewę
pół tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
Do dużej miski włożyć masło orzechowe + syrop
klonowy + ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
Następnie + posiekane daktyle + posiekaną czekoladę. Wymieszać + mąkę ryżową
ze szczyptą soli. Wyrobić ciasto rękoma lub blenderem. Formować małe ciasteczka za pomocą zwilżonych dłoni (1 łyżka na jedno ciastko) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku w 190 st C przez około 10 – 15 minut,
cały czas kontrolując, aby się za bardzo nie przypiekły.
Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i ewentualnie polać rozpuszczoną czekoladą z 1 łyżeczką oleju kokosowego.
Ale ja "pożarłam" bez polewy i jeszcze ciepłe ! : ):) :)
S M A C Z N E G O !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)