niedziela, 26 marca 2017

Ciastka z masła orzechowego i mąki ryżowej :)

pyszne ciacha na bazie masła orzechowego z wykorzystaniem innej mąki niż pszenna
barrrrdzo chrupiące, ale ... na drugi dzień są już twarde, co nie czyni ich niezjadliwymi :) 

PRZEPIS stąd 

1 szklanka masła orzechowego najlepiej domowego- przepis TUTAJ :)
100 ml syropu klonowego, z agawy, ryżowego (dowolnego ulubionego)
około 10 sztuk, daktyli namoczonych wcześniej w wodzie przez ok 10-20 minut
¾ szklanki mąki ryżowej
 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
odrobina ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
 szczypta soli

plus ewentualnie na polewę
pół tabliczki gorzkiej czekolady 
1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
  
Do dużej miski włożyć masło orzechowe + syrop klonowy + ekstrakt waniliowy. Wymieszać.

Następnie + posiekane daktyle + posiekaną czekoladę. Wymieszać + mąkę ryżową ze szczyptą soli. Wyrobić ciasto rękoma lub blenderem. Formować małe ciasteczka za pomocą zwilżonych dłoni (1 łyżka na jedno ciastko) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Piec w nagrzanym piekarniku w 190 st C  przez około 10 – 15 minut, cały czas kontrolując, aby się za bardzo nie przypiekły. 

Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i ewentualnie polać rozpuszczoną czekoladą z 1 łyżeczką oleju kokosowego. 
Ale ja "pożarłam" bez polewy i jeszcze ciepłe !   : ):) :)
                                                                                        S M A C Z N E G O  !!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...