Kolejny niedzielny przepis dla Was:)
SKŁADNIKI:
Spód:
200g miękkiego masła
120g cukru
1 żółtko
300g mąki pszennej
Wierzch:
60g masła
100g cukru
1 łyżka miodu
100g migdałów w płatkach
Wszystkie składniki ciasta zagnieść.
Formę, tą piekarnikową, wyłożyć
papierem do pieczenia i "roklepać"palcami lub rozwałkować na niej
gotowe ciasto.
Masło, cukier, miód zagotować w garneczku, gotować około 5 minut, aż zacznie się
karmelizować (zacznie nabierać lekko
brązowawy kolor). Kiedy masa cukrowa będzie się karmelizować dodać migdały,
wymieszać i nałożyć na ciasto.
Wygładzić nożem i wstawić do
nagrzanego piekarnika.
Piec w 180st około 20-25 minut.
Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić i jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty.
Piec w 180st około 20-25 minut.
Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić i jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)