niedziela, 12 maja 2013

TIRAMISSU Iza-belki :)

niedziela- przepis musi być :))
tak więc ...
 dziś ... osładzam Wam dzień triamissu :) 
jest to najlepszy przepis jaki przetestowałam, 
znalazłam go bardzo dawno w "Poradniku domowym" :)
masa jest gęsta, nie za słodka i pyszna !
nadaje się do efektownego ulokowania w przeźroczystej salaterce i co najważniejsze - potem do pokrojenia jak tort!!

składniki:
500g  serka mascarpone
3 żółtka
5 łyżek cukru
0,2 l kremówki 36%
2 paczki biszkoptów
100ml koniaku
200ml kawy
½ czekolady  gorzkiej  do starcia

Na początek zrobić kawę i połączyć wraz z koniakiem w salaterce. niech się przestudzi. 
Ale- UWAGA ! - zanurzać biszkopty, aby się napiły :) dopiero pod koniec robienia masy.

Następnie mikserem na najwyższych obrotach ubić śmietanę kremówkę 36%.

Teraz utrzeć mikserem na puszystą masę Żółtka z cukrem + serek mascarpone
jeszcze ucierać chwilkę.
Połączyć z ubitą śmietaną, można już ręcznie.
GOTOWE !!! :) 
Układać  w przezroczystej salaterce lub szklaneczkach warstwami,
w lato preferuję szklaneczki:) a zimą salaterkę i serwuję pokrojony jak tort...
1. Nasączone biszkopty
2. Masa
3. Nasączone biszkopty
4. Masa
5. Starta gorzka czekolada ( wiórki ) 



 a poniżej podaję proporcje na 5 szklaneczek niskich, 
czyli przepis z połowy składników :

250g  serka mascarpone
2 żółtka
3 łyżki cukru
100 ml kremówki 36%
1 paczka biszkoptów 
50 ml koniaku
100 ml kawy
4 kostki czekolady  gorzkiej  do starcia 



SMACZNEGO !!!


2 komentarze:

  1. Zostało ci tam jeszcze trochę tego tiramisu??? wygląda bardzo smacznie!
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja czekam na więcej Twoich wytrawnych przepisów!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...