Ostatnio były ciastka migdałowe,
dziś z tej samej rodziny:) ale słonecznikowe :)
i do tego "opalone": bo... kakaowe :)))
SKŁADNIKI :
Spód :
100g
cukru
200g
miękkiego masła
1
jajko
300g
mąki
3 łyżki
stołowe kakao
wierzch- karmel :
130g cukru
60g miodu ( 2 łyżki )
130g śmietany 18%
50g miękkiego masła
250g słonecznika
Wszystkie składniki
ciasta zagnieść.
Owinąć w folię i odłożyć do lodówki na kilka
godzin.
W tym czasie przygotować karmel.
Cukier, miód, śmietanę i masło wymieszać w małym
garneczku, następnie zagotować na wolnym ogniu. Dodać słonecznik, wymieszać.
Po
tym czasie ciasto wyjąć i rozłożyć na dużej, solidnie natłuszczonej lub wyłożonej
papierem do pieczenia, blasze piekarnikowej. UWAGA, ciasto jest dość lepkie.
Podpiec 10-15
minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Następnie wyjąć z piekarnika.
Na gorące,
podpieczone ciasto równomiernie rozłożyć karmel.
Całość dopiec jeszcze przez ok
20 minut w tej samej temperaturze ( 180 st ) .
Karmel i słonecznik mają mieć złotobrązowy
kolor.
ostudzić, pokroić w prostokąty dowolnej wielkości.
SMACZNEGO i SŁODKIEJ NIEDZIELI :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)