Witam niedzielnie i życzę smacznego !!!!!!
Dziś podaję przepis na super mleczny deserek:)
Zagotować w garnku następujące rodzaje mleka :
0,5 litra mleka zwykłego
Mleko skondensowane z
2 puszek- ( 1 słodzone + 1 niesłodzone)
½ laski wanilii ( może być pocięta na kawałki)
Skórka starta z 2
sztuk limonek
Osobno :
6 jajek- rozbełtać
Zrobić Karmel:
Na rozgrzaną patelnię wsypać ½ szkl cukru i zalać 3 łyżkami wody i mieszać powoli, aż utworzy się karmel.
Gotowy karmel wlać do blaszki, w której będzie umieszczony
FLAN ( tak by pokryć dno)
Masę mleczną przecedzić sobie przez sitko i lekko przestudzić.
Masę połączyć z rozbełtanymi jajkami bardzo uważnie,
porcjami, by się nie zważyła.
Do blachy pokrytej karmelem
wlać gotową masę jajeczno- mleczną. Postukać blaszką by
pęcherze powietrza zniknęły …
Piec w piekarniku nagrzanym do 150st C, w kąpieli
wodnej 60-80 minut.
Kąpiel wodna polega na tym, że należy umiejscowić blaszkę z
masą w innej, większej foremce i zalać
wrzącą !!! wodą tak aby foremka z masa była zanużona ok. 1/3 wysokości
Gotowy flan schłodzić i podawać na zimno...
WERSJA ORYGINALNA - FLAN Z FOREMKI, KROJONY NA PASKI
WERSJA Z OPALONYM CUKREM - czyli z CHRUPKĄ SKORUPKĄ :)
no to mi smaka narobiłaś
OdpowiedzUsuńMother of sweets! Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńQue sabrosito!You fancied my sweet tooth! Mitriam
OdpowiedzUsuńDelicious! Pychota! MaSyl
Dziewczyny:)
OdpowiedzUsuńczęstujcie się :)))