niedziela, 30 czerwca 2013

Na upał - FLAN MEKSYKAŃSKI :)


Witam niedzielnie  i życzę smacznego !!!!!!
Dziś podaję przepis na super mleczny deserek:)  
Zagotować w garnku następujące rodzaje mleka :
0,5 litra mleka zwykłego 
Mleko skondensowane  z 2 puszek- ( 1 słodzone + 1 niesłodzone)
½ laski wanilii ( może być pocięta na kawałki)
Skórka starta  z 2 sztuk  limonek

Osobno :
6 jajek-  rozbełtać 
 
Zrobić Karmel:  
Na rozgrzaną patelnię wsypać ½ szkl cukru i zalać 3 łyżkami wody i mieszać powoli, aż utworzy się  karmel.
Gotowy karmel wlać do blaszki, w której będzie umieszczony FLAN ( tak by pokryć dno)

Masę mleczną przecedzić sobie przez sitko i lekko przestudzić.

Masę połączyć z rozbełtanymi jajkami bardzo uważnie, porcjami,  by się nie zważyła.

Do blachy pokrytej karmelem  wlać  gotową masę  jajeczno- mleczną. Postukać blaszką by pęcherze powietrza zniknęły …

Piec w piekarniku nagrzanym do 150st C, w kąpieli wodnej  60-80 minut.

Kąpiel wodna polega na tym, że należy umiejscowić blaszkę z masą w innej, większej  foremce i zalać wrzącą !!! wodą tak aby foremka z masa była zanużona ok. 1/3 wysokości 

Gotowy flan schłodzić i podawać na zimno...

WERSJA ORYGINALNA - FLAN Z FOREMKI, KROJONY NA PASKI 




WERSJA Z OPALONYM CUKREM - czyli z CHRUPKĄ SKORUPKĄ :) 





4 komentarze:

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...