niedziela, 19 stycznia 2014

Ciastka Terechy :)

Witam Was niedzielnie
 i od razu zabieram się do podania kolejnego słodkiego przepisu na ciastka :), 
tym razem są to ciastka drożdżowe, 
mogą one bardzo długo być przechowywane, 
stąd ilość składników, żeby je jeść, jeść, jeść ...

Składniki:

4,5 szklanek mąki 
2 kostki KASI ( miękkie- wyłóżcie je sobie dobę wcześniej z lodówki)
10 dag drożdży 
1 śmietana 12%
3-4 łyżki cukru 
4 żółtka
2 białka -do glazury a resztę zbieramy na TO ciasto :)- klik  
cukier typu rafinada * 


Drożdże rozkruszyć i wraz z cukrem rozpuścić w śmietanie.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać posiekaną KASIĘ oraz 4 żółtka i rozpuszczone drożdże w śmietanie.
Wyrobić ciasto rękoma. Rozwałkować cienko i wycinać kołka.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować rozbełtanym białkiem jajka i posypać cukrem typu rafinada.
* Cukier rafinada jako dodatek smakowy jest w tym przepisie o tyle ważny, iż oprócz niego oraz tego, który wsypujemy do wyrobienia drożdży ( 4 łyżki na całe ciasto !!! ) nie ma tu więcej cukru :) 
Piec 10 minut, w nagrzanym piekarniku w 200st C, ale następne serie w 190 st C.



S M A C Z N R E G O !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...