Witam Was niedzielnie
i od razu zabieram się do podania kolejnego słodkiego przepisu na ciastka :),
tym razem są to ciastka drożdżowe,
mogą one bardzo długo być przechowywane,
stąd ilość składników, żeby je jeść, jeść, jeść ...
Składniki:
4,5 szklanek mąki
2 kostki KASI ( miękkie- wyłóżcie je sobie dobę wcześniej z lodówki)
10 dag drożdży
1 śmietana 12%
3-4 łyżki cukru
4 żółtka
Drożdże rozkruszyć i wraz z cukrem rozpuścić w śmietanie.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać posiekaną KASIĘ oraz 4 żółtka i rozpuszczone drożdże w śmietanie.
Wyrobić ciasto rękoma. Rozwałkować cienko i wycinać kołka.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować rozbełtanym białkiem jajka i posypać cukrem typu rafinada.
* Cukier rafinada jako dodatek smakowy jest w tym przepisie o tyle ważny, iż oprócz niego oraz tego, który wsypujemy do wyrobienia drożdży ( 4 łyżki na całe ciasto !!! ) nie ma tu więcej cukru :)
Piec 10 minut, w nagrzanym piekarniku w 200st C, ale następne serie w 190 st C.
S M A C Z N R E G O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)