Oto kolejny pasztet z rodziny bezmięsnych :)
szybki i prosty
Składniki
180 g czerwonej soczewicy
180 g czerwonej soczewicy
100g pestek
dyni
2 duże
marchewki
1 duża
cebula
2 łodygi
selera naciowego
2-3 ząbki
czosnku
1 papryczka
chili ( świeża najlepsza!)
4 łyżki mąki
kukurydzianej
Sól, pieprz
3-4 łyżki Oleju
-opcjonalnie
Soczewicę ugotować
na papkę, odcedzić.
Pestki dyni zalać
gorącą wodą i zostawić na ok. 1 godz. do
zmiękczenia.
Na patelni,
na rozgrzanym oleju, podsmażyć po kolei: cebulę pokrojoną w kostkę , starte na tarce marchewki
oraz pokrojony w kostkę seler naciowy.
Poddusić ok. 10-15 min.
Poddusić ok. 10-15 min.
Do
odsączonej soczewicy dodać odcedzone pestki dyni, uduszone warzywa, czosnek
przeciśnięty przez praskę, pokrojoną na drobno papryczkę chili, mąkę
kukurydzianą.
Doprawić pieprzem i solą.
Zmiksować na jednolitą masę.
Doprawić pieprzem i solą.
Zmiksować na jednolitą masę.
UWAGA !!!
jeśli masa
będzie za sucha dolać trochę oleju aby składniki lepiej się połączyły ( ok. 3- 4 łyżki) .
Przełożyć
pasztet do foremki ( jeśli jest to foremka jednorazowa, nie trzeba jej niczym
smarować, jeśli jest to foremka zwykła- wyłożyć papierem do pieczenia )
S M A C Z N E G O !!!
coś dla mojej córki ... od kilku dni jest weganką :))))))))
OdpowiedzUsuń