niedziela, 8 lutego 2015

Pasztet z czerwonej soczewicy i pestek dyni z nutą ostrej chili

Oto kolejny pasztet z rodziny bezmięsnych :)
szybki i prosty


Składniki 
180 g czerwonej soczewicy

100g pestek dyni

2 duże marchewki

1 duża cebula

2 łodygi selera naciowego

2-3 ząbki czosnku

1 papryczka chili ( świeża najlepsza!)

4 łyżki mąki kukurydzianej

Sól, pieprz

3-4 łyżki Oleju  -opcjonalnie

Soczewicę ugotować na papkę, odcedzić.
Pestki dyni zalać gorącą wodą i zostawić  na ok. 1 godz. do zmiękczenia.
Na patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażyć po kolei: cebulę pokrojoną w kostkę , starte na tarce marchewki oraz pokrojony w kostkę seler naciowy.
Poddusić ok. 10-15 min.
Do odsączonej soczewicy dodać odcedzone pestki dyni, uduszone warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną na drobno papryczkę chili, mąkę kukurydzianą.
Doprawić pieprzem i solą.
Zmiksować na jednolitą masę.

UWAGA !!!
jeśli masa będzie za sucha dolać trochę oleju aby składniki lepiej się połączyły ( ok. 3- 4 łyżki) .

Przełożyć pasztet do foremki  ( jeśli jest to foremka jednorazowa, nie trzeba jej niczym smarować, jeśli jest to foremka zwykła- wyłożyć papierem do pieczenia )  

Piec w 180 st C ok. 50-60 minut.


S M A C Z N E G O  !!!
  

1 komentarz:

  1. coś dla mojej córki ... od kilku dni jest weganką :))))))))


    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...