Dziś przepis na keczup
czyli zatrzymujemy część pyszności z sadu na ...zimę :)
czyli zatrzymujemy część pyszności z sadu na ...zimę :)
super przepis, super konsystencja, super smak keczupu !!!
polecam !
składniki
( uwaga ! czasem ważyłam, czasem liczyłam sztuki )
( uwaga ! czasem ważyłam, czasem liczyłam sztuki )
pomidory - ok 2,5 - 3 kg ( użyłam lima) - nie obierać ze skórki
buraki - 4 szt małe- tylko umyć
papryka czerwona -0,4 kg- wypestkować
papryczka chili - 1 szt- przeciąć tylko na pół, wszerz
śliwka - 0,35 kg - wypestkować
jabłka - 0,4 kg ( 5 szt małych )- wypestkować, nie obierać ze skórki
czosnek - 6 dużych ząbków - obrać z łupinek
cebula biała - 2 szt - pokroić na ósemki
cebula czerwona - 0,3 kg ( 3 szt ) - pokroić na ósemki
Wszystkie składniki pokroić na mniejsze części, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce
i zapiec w temp 150 st C przez ok. 30-40 min
i zapiec w temp 150 st C przez ok. 30-40 min
następnie przełożyć do garnka i gotować ok 2 godziny
doprawiając przyprawami ( w ilości ile lubicie )
sól
pieprz
kurkuma
kurkuma
papryka słodka
papryka ostra
cukier
liść laurowy
ziele angielskie
ugotowane składniki zmiksować ( ja to zrobiłam w Termomixie i utrzymywałam temperaturę na Varomie) i gorącą !!! miksturę włożyć do wyparzonych i "wypieczonych " słoików ( pisałam kiedyś o tzw. peklowaniu na sucho) KLIK , odwrócić do góry nogami i trzymać pod kocem 2 dni.
( z podanych składników wyszło mi aż 14 szt bardzo małych tzw musztardowych słoiczków )
składniki zapieczone
składniki ugotowane
gotowy keczup
Bardzo fajny przepis.... juz kolejny rok robię właśnie ketchup według tego przepisu..
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)