niedziela, 4 października 2015

Keczup domowy :)

Dziś przepis na keczup
czyli zatrzymujemy część pyszności z sadu na ...zimę :)
super przepis, super konsystencja, super smak keczupu !!!
polecam !

składniki  
( uwaga ! czasem ważyłam, czasem liczyłam sztuki ) 

pomidory - ok 2,5 - 3 kg ( użyłam lima) - nie obierać ze skórki
buraki - 4 szt małe- tylko umyć
papryka czerwona -0,4 kg- wypestkować
papryczka chili - 1 szt- przeciąć tylko na pół, wszerz
śliwka - 0,35 kg - wypestkować
jabłka - 0,4 kg ( 5 szt małych )- wypestkować, nie obierać ze skórki
czosnek  - 6 dużych ząbków - obrać z łupinek
cebula biała  - 2 szt - pokroić na ósemki
cebula czerwona - 0,3 kg ( 3 szt )  - pokroić na ósemki

Wszystkie składniki pokroić na mniejsze części, ułożyć w naczyniu  żaroodpornym lub blaszce
i zapiec w temp 150 st C przez ok. 30-40 min
następnie przełożyć do garnka i gotować ok 2 godziny 
doprawiając przyprawami ( w ilości ile lubicie )
sól 
pieprz
kurkuma
papryka słodka
papryka ostra
cukier
liść laurowy
ziele angielskie 

ugotowane składniki zmiksować (  ja to zrobiłam w Termomixie i utrzymywałam temperaturę na Varomie) i  gorącą !!! miksturę włożyć do wyparzonych i "wypieczonych " słoików ( pisałam kiedyś o tzw. peklowaniu na sucho) KLIK , odwrócić do góry nogami i trzymać pod kocem 2 dni.
 ( z podanych składników wyszło mi aż 14 szt bardzo małych tzw musztardowych słoiczków )

 składniki zapieczone 


składniki ugotowane  

 

gotowy keczup 



1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis.... juz kolejny rok robię właśnie ketchup według tego przepisu..
    Dziękuję ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...