niedziela, 29 maja 2016

ciasto kruche z rabarbarem pod bezą :)

Dziś przepis na cudnie kruche ciasto 
z rabarbarem, okraszonym dżemem truskawkowym :) pod pierzynką bezową :) 




Kruchy spód 
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
200 g masła (  zimnego z lodówki ) 
50 g cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka (białka zostawić do bezy) 

Rabarbar 
600 g rabarbaru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 słoiczek (ok 200 g) konfitury/dżemu truskawkowego lub malinowego
Beza 
4 białka
200 g cukru ( może być DROBNY )
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki płatków migdałów


Kruchy spód: 
wersja tradycyjna : 
obie mąki przesiać + pokrojone na mniejsze kawałeczki zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia.  Rozcierać palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka + 4 żółtka , zagnieść szybko i niedbale :) ciasto.

wersja na termomix: 
wszystkie składniki cista kruchego umieścić w termomixie / włączyć program nr 6 / 20-30 sek
powstanie a'la kruszonka. 

Ciasto wylepić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia ( wymiary ok. 25 x 35 cm ) 
Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika i przygotowania rabarbaru.
schłodzony spód podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku w 170 st C przez 20 minut.

Rabarbar:  
łodygi rabarbaru pokroić na 1 cm kawałki, włożyć do miski + mąkę ziemniaczaną, cynamon, wymieszać + dżem ponownie wymieszać.

podczas podpiekania spodu ubić bezę :)
Beza: 
Białka ubić na sztywną pianę ( pamiętajcie o szczypcie soli ! lepiej się ubije) pod koniec ubijania  + cukier, nie przerywając ubijania piany na wysokich obrotach miksera. ( piana powinna być gęsta i błyszcząca ) na koniec ubijania + mąkę ziemniaczaną , zamiksować jeszcze chwilę.

Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar, posypać płatkami migdałowymi, a na wierzch położyć bezę.
Piec przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni, zmienić funkcję piekarnika na termoobieg, piec/suszyć bezę przez dodatkowe 15 minut. 
Wyjąć z piekarnika i pokroić na porcje. Konsumować na ciepło :) 

P.S.
możecie płatki migdałowe posypać na  wierzch bezy przed upieczeniem, zamiast na warstwę rabarbarową - obie wersje są - pysznie migdałowe :)

S M A C Z N E G O !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...