Nie ma szybszego ciasta SEZONOWEGO i łatwiejszego niż ... TRATA !!
125 g mąki
125 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę z lodówki !!!
75 g drobnego cukru do pieczenia
1 żółtko
Składniki wymieszać i połączyć ręką w misce lub na stolnicy albo przy pomocy malaksera. ( osobiście mieszam ręką w misce)
125 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę z lodówki !!!
75 g drobnego cukru do pieczenia
1 żółtko
Składniki wymieszać i połączyć ręką w misce lub na stolnicy albo przy pomocy malaksera. ( osobiście mieszam ręką w misce)
UWAGA! sukces tego ciasta polega na tym, że składniki powinny się tylko połączyć w jak
najkrótszym czasie.
Ciastem wylepić foremkę.
Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe i posypać kruszonką Nigelli:
Ciastem wylepić foremkę.
Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe i posypać kruszonką Nigelli:
Kruszonka NIGELLI :
100 g mąki
4 łyżki cukru
50 g masła z lodówki !!!
wg mnie im więcej kruszonki tym lepiej, bo osładza całe ciasto, ale jak Wam zostanie możecie zamrozić do następnego ciasta ... lub do tych babeczek
Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st C.
osobiście ciasto piekę co dwa dni i znika w mig z poranną kawusią lub popołudniową herbatką :)
a tymczasem - nie mogę doczekać się już śliwek ... w połączeniu z tą tartą - mniam mniam - palce lizać ! tylko wtedy- zamiast kruszonki - posypujemy ciasto do pieczenia cynamonem, a po upieczeniu- cukrem pudrem :) - jeszcze szybsze do zrobienia !!! o !:)
SMACZNEGO !!!!!!!!
I NIE BÓJCIE SIĘ PIEC !!!
Mam wszystkie produkty - jutro zrobię pierwszy raz!
OdpowiedzUsuńDzięki za inspirację.
Niedługo chyba muszę wpaść oddać książki..będzie ciacho?
OdpowiedzUsuńno i zrobiłam, tartę Tatiny - oceń koleżanko po wygądzie!
OdpowiedzUsuńDzięki za inspirację, pozdrawiam.