a przepis pochodzi z gazety Biedronkowej :)
składniki:
200 g suchej czerwonej soczewicy
4 marchewki
1 cebula
2-3 jajka
4 marchewki
1 cebula
2-3 jajka
przyprawy, moje ulubione to : pieprz, sól, papryka słodka, kminek, kurkuma, kolendra
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
Soczewicę ugotować, aż rozpadnie się na miękką papkę, ok 20-30 min. Odsączyć.
Marchewkę zetrzeć na tarce
o dużych oczkach a cebulę pokroić w kostkę.
Marchewkę i cebulę usmażyć na oleju na
średnim ogniu ok. 10 minut.
Następnie doprawić solą, pieprzem, papryką,
przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kolendrą.
Smażyć jeszcze chwilę, a następnie wymieszać z odsączoną soczewicą i jajkami.
Doprawić pozostałymi przyprawami ( kminek, kurkuma)
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia, podłużnej formy ( ja wysmarowałam blaszkę masłem i posypałam bułka tartą)
Piec w piekarniku
nagrzanym do 190 st. ok. 45-50 minut.
SMACZNEGO !!!
bułeczki wyglądają słodko!
OdpowiedzUsuń