niedziela, 22 maja 2016

budyń jaglany z daktyli lub śliwek :)

szybki deserek pod warunkiem, że posiadacie wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną
Składniki: 
Daktyle lub suszone śliwki -  1 szklanka 
+ Do namoczenia : gorąca woda-  1 szklanka
mleko roślinne - 1,5- 2 szklanki  
rozgotowana kasza jaglana 0,5 - 1 szklanka 
kakao - 5 łyżek 
syrop z agawy/ dowolny słód/ melasa/ cukier itp -  do smaku


Suszone daktyle/ śliwki zalać 1 szklanką wody na noc lub na min. na 2 godziny. 

Zblendować wcześniej namoczone  daktyle/śliwki razem z wodą, w której się moczyły, dodać  mleko roślinne i kakao.

Stopniowo dodać ugotowaną kaszę jaglaną i blendować do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Można ew. dosłodzić do smaku.


S M A C Z N E G O !!!
 przepis pochodzi  stąd :) 





2 komentarze:

  1. Szybki deserek?Daktyle na 2 godziny do wody i godzina rogotowywania kaszy...to ja nie chce widzieć przepisu na Twoją wersję czasochłonnego deserku;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nie, muszę obronić kasze. Bo wystarczy jej 10 -15 min!!! A tak naprawdę to trzeba dzień wcześniej wieczorem sobie zamoczyć daktyle i ugotować kaszę... Wtedy na drugi dzień expresowe wykonanie, murowane 😍

      P.S. Nie cierpię czasochłonnych potraw :)

      Usuń

Dziękuję za słów kilka pozostawionych poniżej:) / Gracias por tu comentario :) / Thanks for some words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...